Mijn verhaal

Mijn Verhaal

Mijn verhaal: Alice in wonderland

Als stadskind leerde ik lopen tussen de woudreuzen van Amelisweerd. Het was dan ook heel vanzelfsprekend dat toen dit bos bedreigd werd, ik me aansloot bij de actiegroep “Handen af van Amelisweerd”, die startte op het Geografisch instituut waar ik studeerde. Om een plaats in de natuurorganisaties te vinden toen ik mij als 18 jarige bij de actiegroep Amelisweerd kwam aanmelden, vond ik best lastig. Van huis uit heb ik meegekregen dat Indo’s zich aanpassen om succesvol te zijn, maar ik herkende mijzelf niet in de biologen en activisten. In die tijd werd er een “bosbewaking” opgericht om met een menselijke keten het kappen tegen te gaan. De oprichting van deze bosbewaking is tot op de dag van vandaag van actueel, omdat het heeft laten zien dat de inwoners van Utrecht op stonden om hun bos te redden. Ik ontdekte dat het heel veel vrijheid gaf om boomhutten te bouwen en actie te voeren en voel me meer bosbewaker dan boswachter. In mijn familie ben ik trouwens nog steeds de  “Amelisweerd kid” en voel ik me een soort Alice in Wonderland als ik in de natuur ben. Dat gevoel van verwondering en vrijheid wil ik graag delen met mijn gasten tijdens een Groen Bedrijfsuitje.

Impact

Het volgen van de master Environmental Science, waarbij elke week een natuurgebied bezocht werd, maakte mij duidelijk wat de impact van de mens op de natuur is. Mijn ogen werden geopend en ik bedacht dat veel bedrijven dit waarschijnlijk helemaal niet weten. Met De Groene Reis wil ik daarom juist mensen die werken in allerlei bedrijven mee naar buiten nemen. Door de natuur heel intensief te beleven en proberen te begrijpen, zie ik steeds meer kansen voor bedrijven om een positieve rol te spelen in een natuur-inclusieve samenleving.

Toerisme

In de toerismebranche heb ik begrepen dat de natuur een enorme waarde heeft als reisdoel in een bestemming. Het is vanuit dat perspectief logisch om niet alleen te betalen voor het product “natuur” maar daar ook goed voor te zorgen. Daarnaast kan je concluderen dat er zonder toerisme ook geen Nationale Parken kunnen worden onderhouden. Tijdens de Covid 19 pandemie, bleek dat de natuur dichtbij huis een enorme entertainment waarde heeft voor bijna iedereen. Ik besloot dat dit het moment was om met al mijn energie De Groen Reis te gaan ontwikkelen en verruilde het onderwijs met het ondernemerschap.

“De natuur stelt nooit teleur!”

Het leren kennen van de natuur is een oneindige zoektocht, waarvoor ik een start gemaakt heb met het volgen van de Natuurgidsenopleiding van het IVN. Er zijn heel veel mensen met enorm specialistische kennis over bijvoorbeeld vogels of paddenstoelen, maar ik ben een generalist. Ik leer nog dagelijks bij en wil niet kiezen voor één specialisatie, omdat ik dan bang ben de rest te missen. Hoewel ik heel serieus ben als het om natuurbescherming gaat, inspireert de variatie in natuur mij enorm. In de natuur is steeds meer te zien, hoe langer je kijkt. Mijn motto is dan ook: “De natuur stelt nooit teleur!” Het gevoel van Alice in Wonderland blijf ik houden en ik voel me dan ook nog steeds heel onbevangen en vrij in de natuur. Het kind in mij wil gasten ook laten spelen in de natuur met een stukje “natuur -gamification” of edutainment. Ik noem het “het nieuwe samen buiten spelen” waarmee je niet alleen lekker ontspannen samen een natuurspel doet buiten, maar ook van en met elkaar wat leert.

Eco friendly

Natuurlijk processen als levenscyclus of fotosynthese, hebben mij geleerd analytisch te denken over duurzaamheid. Ik denk vaak in een input output model, ook voor mijn eigen leven. Als ik iets koop, denk ik wat zit er in, waar komt het vandaan en wat blijft er over na gebruik? Het maakt me helemaal blij dat ik steeds meer ondernemers ecofriendly producten ontwikkelen. Mijn streven is om met zoveel mogelijk “Groene” bedrijven samen te werken en zo de circulaire economie te boosten. Duurzaam leven past heel goed bij mij, want ik hou ervan om te zoeken en met mijn creatieve geest zie ik heel veel kansen.

Verhaal

Mijn kracht is het enthousiasmeren van mensen omdat ik optimistisch ben en geloof in het menselijke talent te vernieuwen. Als ik bijvoorbeeld door het bos naar paddenstoelen speur, zie ik automatisch ook alle wc papiertjes, peuken en luiers (en denk ik vanaf een afstandje dat het paddenstoelen zijn!). Het is een kleine moeite om een Avalex prikstok mee te nemen en het opruimen wordt ook fun, als andere mensen meedoen. Iedereen is enorm voldaan als aan het eind van de wandeling een tas met zwerfafval is opgeruimd. Maar dan ik gooi die tas weer leeg en ga analyseren wat we kunnen doen om het bos schoon te houden! Het verhaal van  de lokale geschiedenis en de landschapskenmerken komt dan naar voren. De waardering en verbindding met de eigen regio wordt hierdoor versterkt. Ik vind het spannend om naar de klant toe te gaan, laat ik mij inspireren door het gebied om te matchen met de wensen van de groep. Dit is telkens een nieuw avontuur, want geen één Groene Reis is het zelfde.

×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?