Skip to main content
Duurzaamheid

Hoezo groene werkplek?

By mei 19, 2022No Comments

Helemaal trending is de groene werkplek in menig bedrijf. Tijdens mijn wandelingen met Groene Teamuitjes ervaren we de helende werking van de natuur. Hoe schokkend is het dan je te realiseren dat er grote groepen mensen zijn die buiten werken, maar een heel gevaarlijke werkplek hebben. Dit bericht schud me wakker:

“59 doden door explosie bij goudwinning in Burkina Faso”

“Niet ver van waar wij waren….” appte mijn vriendin. En inderdaad daar waren wij een aantal dagen in het zuiden van Burkina Faso. Het ongeluk gebeurde op een markt, waar naast kwik en cyanide ook dynamiet aanwezig is om goud te winnen. Het leven in Burkina Faso speelt zich voor een belangrijk deel af op overvolle markten, waar echt alle denkbare goederen te koop zijn. Naast tomaten, mango’s, tweedehands schoenen, geneesmiddelen afkomstig van krokodillen schedels koopt men hier tot onze verbazing ook goud in! Je moet er wel echt goed naar zoeken, want dit gebeurt ergens achteraan.

Artisana & Golddiggers

Goud is exportproduct nummer één voor het West Afrikaanse land Burkina Faso en kent “800 mines artisanales légales”. Artisanale wil zeggen dat met menskracht de aarde naar boven wordt gehaald. De goudwinning, die wij bezochten, was op een half uur lopen vanaf het dorp Gomgombiro. Vrouwen lopen met enorme bakken op het hoofd vaak samen met kinderen naar de rivier om de grond te zeven. En een enkele keer glinstert een minuscuul deeltje goud in de zeef, zodat er gecashed kon worden op de markt met als tegenwicht lucifers! Goud wordt de cultuur van de Lobi, de bevolkingsgroep die hier woont, beschouwd als een geschenk van de voorouders. De plaatsen, waar veel goud gevonden wordt, zijn dan ook heilig. Het winnen van het goud is traditioneel beperkt tot een aantal rituelen als voorouderverering. Nu de goudprijs op de wereldmarkt skyhigh is, neemt het aantal “spontane mijnen” toe en is strenge regelgeving moeilijk te handhaven. Daarnaast komen er veel “orpailleurs”, het Franse equivalent voor “Golddigger”. Sommigen op de vlucht uit het door terreur geplaagde noorden van het land. Naar schatting werken, alleen al in Burkina Faso 15.000 mensen officieel in de goudmijnen en 1.5 miljoen als “spontane Golddiggers”!

SDG 8: wat kan jij doen?

Dit kleine berichtje van een grote ramp, zet mij aan het denken over de winning van onze grondstoffen voor bijvoorbeeld telefoons. Er wordt al langer onderzoek gedaan naar de herkomst van goud. Wijlen Peter R. de Vries deed al in 2014 in het programma “Over de Grens” melding van kinderarbeid in goudmijnen in Burkina Faso. En sinds 2017 zet NEDERLANDSE GOUDSECTOR ZET ZICH IN VOOR MENSENRECHTEN EN MILIEU. De strategie is WETEN, LATEN ZIEN EN VERBETEREN. Mooie voorbeelden van bedrijven die dit opgenomen hebben in hun productie zijn: Philips en Fairphone. Het convenant is ondertekend door: Federatie Goud en Zilver en het Nederlands Gilde van Goudsmeden, een aantal grote juweliersketen en recyclingbedrijven Sims Recycling Solutions en Closing the Loop.Een convenant wil niet zeggen dat alles nu is opgelost, maar de eerste stappen zijn gezet! En dit is precies de reden waarom in de Groen Bedrijfsuitjes een SDG-game is opgenomen! Want al wandelend kan je met je collega’s vaak op hele goede ideeën komen voor SDG-8. En met jouw eerlijke werk en groei zit het helemaal goed als je een Groen Bedrijfsuitje boekt bij De Groene Reis.

Leave a Reply