Skip to main content
Duurzaamheid

Gender in de natuur

By mei 19, 2022No Comments

Gender in de natuur

Vrouwelijke bloem, Naaktbloeier, Tweehuizig, Groot Hoefblad jan 22 Voorburg

Naaktbloeier, tweehuizig, éénhuizig, mannelijke bloem, vrouwelijke bloem met stampers of zelfbestuiving in het plantenrijk draait alles om voortplanting! Ik moest er ook erg aan wennen dat in conversaties tussen biologen seksueel getinte opmerkingen schering in inslag lijken te zijn. Een beetje lacherigheid in dit gezelschap laat zien dat je een outsider bent, want elk detail van naaktzadig tot bevruchting is serieus te nemen. Tijdens de wandelingen met de Groene Reis, vind ik het altijd erg boeiend om de oneindig inventieve vormen van mannelijke en vrouwelijke voortplantingswijzen gezamenlijk te bewonderen. Zo heeft het Groot Hoefblad dat ik in januari al aantrof tijdens de zoektocht naar winterbloeiers voor de meting van soorten.nl een mannelijke en een vrouwelijke pant. Tweehuizig dus! Daarnaast is deze bloem een naaktbloeier, omdat de bloemen eerst uitkomen voordat de plant blad krijgt, op naakte stengels. Wat heeft dit met gendergelijkheid te maken? In eerste instantie niets bijzonders, maar als je door de knieën gaat met een loep, kan je zien dat deze vrouwelijke plant naast een stamper ook meeldraden te heeft om zich zelf te bestuiven! Een heel onafhankelijke dame dus! En dan vraag ik me af hoe sta jij ervoor als het gaat over GENDER GELIJKHEID in Nederland?

SDG 5

SDG 5, Sustainable Development Goal 5, vormt een deel van de universele rechten van de mens. En het doel is om in 2030 de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en werk voor iedereen gelijk te laten zijn. Een samenleving waarin er geen slachtoffers meer zijn van mensenhandel, uitbuiting en seksueel geweld. een samenleving met gelijke rechten voor alle

verschillende genres. Wist jij dat Nederland op de 31ste plaats op de Global Gender Gap Index staat? Onder 22 Europese landen! Wat zijn onze verbeterpunten? Inkomensgelijkheid, gezondheid en besluitvormende posities! Schandalen met seksueel grensoverschrijdend gedrag komen ook in de Nederlandse showbusiness voor en The Voice zal daar geen uitzondering op zijn. Na #metoo komen deze zaken uitgebreid in de media en zie ik mannen die niet kunnen koken zich verontschuldigen als ongeëmancipeerd. Grote stappen worden gemaakt als in het Kabinet 14 vrouwen worden aangesteld, maar hoe kunnen we naar echte gelijkheid zoals in IJsland, dat al 12 jaar de ranglijst van Global Gender Gap index aanvoert?

Nu ik over dit onderwerp schrijf komen er veel herinneringen in mij op over “incidenten” met seksuele intimidatie op de werkvloer, maar ook in sportieve, sociale en openbare context. Daar word je niet vrolijk van, dus ben ik op zoek naar succesvolle ervaringen van empowerment. En die zijn er! Tijdens een wandeling vertelde een Groene Reis deelneemster dat haar baas tijdens een zakenreis naar Parijs een condoom uit zijn binnenzak haalde met de vraag: “Wat dacht je hiervan?”. Een schok ging door de groep wandelaars, maar zij gaf haar baas een geweldige oplossing door afrem te reageren met: “Nou ik dacht het niet!”. En dan moest het mooiste nog komen: terug in de offfice vertelde zij het voorval aan alle collega’s als een goede grap! Niet lang daarna werd het contract van haar baas beïndigd!

Welke successtory heb jij over gendergelijkheid?

Dit is het 5e artikel over de Sustaianable Development Goals. Deze staan als blog op www.degroenreis.nl en vormen een onderdeel van de duurzaamheidsgame te boeken bij een Groen Bedrijfsuitje van de Groene Reis. Een wandeling in de natuur inspireert om over gender te spreken en al lopend samen mooie successen te delen.

Leave a Reply