Skip to main content
Duurzaamheid

Help, mijn telefoon is bijna leeg in the middle of nowhere!

By mei 19, 2022No Comments

Betaalbare en duurzame energie SDG 7

Er doemen vele voordelen op als je niet meteen de eerste de beste consumptiegerichte oplossing aan klikt (een powerbank bij bol bestellen). Duurzame oplossingen zijn vaak handig, betaalbaar en sociaal!

Zo ook in het gevalletje: “Help mijn telefoon is bijna leeg in the middle of nowhere” Tijdens de wandelingen met De Groene Reis hebben de deelnemers altijd telefoons bij zich. Daar ben ik blij mee, want dat is heel praktisch om de locatie van het meetingpoint te delen, maar ook berichten over het weer, vertraging of file te sturen.Daarnaast moeten de mooiste paddenstoelen, bloemen en dieren natuurlijk ook op de foto, die dan op de socials gedeeld worden. Onderzoek van de universiteiten van Lancaster en Sheffield heeft trouwens aangetoond dat mensen gelukkig worden van fotograferen, (Lancaster University 2018) En als dan opeens de telefoon leeg is, moet ik denken aan Shakira’s song Waka Waka van het WK 2010 in Zuid Afrika….

Waka wat? Waka Waka betekent ‘helder licht’ in het Swahili en wandelen/lopen in het Kameroenees. Maurits Groen heeft die naam gegeven aan de kleine solar powerbank tevens zaklamp, die hij ontwikkelde om de Zuid-Afrikaanse bevolking toegang te geven tot duurzame stroom om hen ook te betrekken bij het WK voetbal. Een mooie match met de openingssong van Shakira. De waka waka heeft een geweldig principe: voor elke verkochte waka hier, krijgt een kind in Afrika er ook één. En dat laatste brengt ons weer bij de Sustaianable Development Goal 7: toegang tot betaalbare duurzame stroom. In landen als Zuid-Afrika is dat niet vanzelfsprekend, hoewel er een snelle toename is, wordt nog geen 5% van de energie duurzaam opgewekt. (worldbank,2022)

Een waka helpt kinderen ’s avonds huiswerk te maken en telefoons met zonne-energie op te laden. Vandaar dat Waka Waka de Energy Globe Award 2020 won. Deze supermooie bijdrage aan SDG 7 is ook binnen jouw bereik bij de ANWB (met korting voor leden!) en Kathmandu zijn ze vanaf 49,95€ te koop. Zelf kreeg ik er één bij het boeken van een fietsvakantie bij Cycletours, onderdeel van Sawadee en die heb ik altijd bij me tijdens de wandelingen met De Groene Reis.

Leave a Reply