Skip to main content
Duurzaamheid

SDG 10, ongelijkheid verminderen

By mei 19, 2022No Comments

Wat doe jij als je iemand uit het buitenland niet begrijpt?

Tijdens mijn wandelingen heb ik regelmatig internationale gasten, die boeken via A Dutch Experience. Voor deze gasten verzorg ik een custom made Bloemen Avontuur in het historische Park Sorghvliet in Den Haag. Mijn doel is hen een uniek stukje Nederlandse te laten zien en al wandelend merk ik dat het verwachtingspatroon verschilt naargelang de persoonlijke voorkeuren van de klant maar ook gekoppeld aan de cultuur in het land van herkomst. Zo had ik een Amerikaanse alleenreizende iets oudere dame, die haar vele huwelijkse ups en downs uit de doeken deed tussen het verhaal van Jacob Cats en mijn uitleg over de water zuiverende werking van het duinzand door. Terwijl een Pakistaans gezin zo weinig sprak dat zelfs ik stilviel. Na afloop waren beide reviews super lovend en dankbaar!

Download de App

Om zowel hun als mijn verwachtingen te monitoren, gebruik ik nu de Hofstede Insights App. Deze gratis tool geeft op je mobiel een supersnel inzicht in de cultuurverschillen tussen twee landen. Wijlen hoogleraar Vergelijkende cultuurstudies van organisaties Geert Hofstede baseerde zich op een mega data over culturele kernwaarden onder studenten in meer dan 100 landen. De app geeft info over de 6 dimensies van cultuur variërend van individualisme, man-vrouwverhouding, tijdsbeleving tot mildheid.

Vergelijking Landenprofielen

Kies twee willekeurige landen en een mooi staafdiagram verschijnt op je scherm.

USA – NED: de manvrouw verhoudingen zijn daar minder egalitair dan bij ons.

Pakistan – NED: in het oog springt het begrip mildheid! Pakistan 0 en Nederland 68!

Nederlanders hebben de gewoonte te lachen en een optimistisch wereldbeeld, terwijl de Pakistani het leven echt serieus nemen.

Vooroordelen?

Natuurlijk gaat het hier om gemiddelden, die nooit op een persoon zijn toe te passen. Die valkuil komt van twee kanten, want ook mijn internationale gasten verwachten bij een boeking “meet the locals” een “Zeeuws Meisje” en vragen mij uit over mijn Indische roots.

Wil je meer?

Dan geeft Hofstede ook aanbevelingen in de app! Als voorbeeld heb ik even gekeken naar Oekraïne om te zien hoe we deze voor de oorlog gevluchte mensen kunnen helpen met het overbruggen van cultuurverschillen. Het grote verschil in afstand tot de macht tussen Nederland (38) en Oekraïne (92) betekent dat voor hen status en hiërarchie veel belangrijker zijn dan voor ons. Daarnaast zijn de Oekraïners gewend dat niet iedereen gelijk is. Voorkeursbehandeling van hoger geplaatsten wordt als acceptabel gezien. De hiërarchische verhoudingen werkgever – werknemer zijn belangrijk en aan autoriteiten wordt niet getoornd. Soms betekent dat ook dat mensen geen eigen initiatief durven te nemen.

Wanneer jij mogelijk een Oekraïense familie in huis neemt, check the app om te voorkomen dat jouw goed bedoelde gelijkheidsprincipe SDG 10,

verkeerd wordt opgevat. Vind je het leuk je gasten te trakteren op den rondleiding met gids in een uniek stukje Nederlandse natuur? Klik dan een hier

Dit is blog 10 over de Sustainable Development Goals.

Voor de andere 9 SDG’s klik vorige!

Tijdens een Groen Teamuitje te gebruiken in de SDG Game!

SDG 10 streeft er ook naar om tegen 2030 de sociale, economische en politieke integratie van iedereen te bevorderen, ongeacht hun leeftijd, geslacht, beperkingen, etniciteit, huidskleur, afkomst, geloofsovertuiging of economische status, en hun gelijke kansen te verzekeren.

Leave a Reply