Skip to main content
Duurzaamheid

Leveren de duinen genoeg water voor heel Amsterdam?

By mei 19, 2022No Comments

Deze vraag stelde Margo tijdens een wandeling met De Groene Reis. Hoe slim en betrokken zijn mijn deelnemers tijdens het wandelen? Als we samen op pad gaan komen de Sustainable Development Goals op een heel natuurlijke manier voorbij. Toegang tot Schoon Drinkwater SDG 6 is wereldwijd van levensbelang, maar ook in Nederland een item! Tijdens een duinwandeling met degroenereis zien we die geweldige drinkwater tappunten van PWN, Vitens en Dunea om ons van vers drinkwater te voorzien onder weg. Maar ken jij het verhaal achter het water?

Onze prachtige kust met duinen is niet toevallig een natuurgebed. De villa’s en vakantieparken blijven aan de rand steken omdat dit waterwingebieden zijn.

In het verleden hebben onfortuinlijke boerenfamilies hier het onderspit gedolven omdat de zandgronden hen te weinig opleverden om te overleven. Maar juist die zandgrond bleek een prima filterfunctie voor drinkwatervoorziening te hebben. Het zijn PWN, Dunea en Vitens die deze gebieden beheren en ons van s

Interessant om je te realiseren dat door de toegenomen consumptie, de duinen al lang niet meer genoeg zoetwater kunnen leveren. De watervoorziening wordt op peil gehouden door invoer van water uit de grote rivieren. Een ongelofelijk inventief systeem voert dat water aan, dwars door ons land! Wel een reden om ook te consuminderen in ons watergebruik, want er zit dus een heel verhaal achter.

Bedankt voor je vraag Margo!

Leave a Reply