Skip to main content
Duurzaamheid

SDG 13: Klimaatactie

By mei 19, 2022No Comments

VERPLAATS JIJ DE DATUM?

Of ga je de resterende 263 dagen van 2022 geheel zelfvoorzienend in de natuur leven? Op 12 april ’22 is het “Overshoot Day” voor Nederland! Keynote speaker Ruud Veltenaar vertelde dit tijdens de Groen Werkt Beter conferentie georganiseerd door IVN/TU Delft Bouwkunde. Juist hier betrat ik een stukje historische grond, mijn vader studeerde hier in de jaren 50. Het moeten andere tijden geweest zijn, zonder beeldschermen en microfoons. Sommige delen van het gebouw zijn nog statig en authentiek, maar het felgekleurde atrium zal mijn vader niet herkent hebben. Zijn lijfspreuk over Indonesië was altijd: als je daar een wandelstok in de grond steekt, gaat’ie bloeien! Groen Werkt Beter zal hem vreemd overgekomen zijn. Workshops buiten, zoals Daphne Teeling enthousiast aankondigde zijn meer 2022, nu onze berekeningen aangeven dat de grondstoffen al in April opgebruikt zijn voor heel 2022!

Voor de mensen die het niet zien zitten om zonder grondstoffen in het bos te overleven, is er de Movethedate! Deze tool geeft je pep! Hier is informatie hoe de datum van uitputting van grondstoffen verschoven kan worden.

Basis Principe:

Als we de datum 9,4 dagen per jaar verplaatsen, kan de mensheid vóór 2050 uit de overshoot zijn. (dit was 6 dagen in 2018 toen het programma werd ontwikkeling)

Een overzichtelijke website geeft precies aan welke actie je moet ondernemen om die 9,4 dagen te halen. Keuze uit 100 oplossingen, waarvan je heel veel acties dicht bij huis kan doen. Hoe kom jij aan 9 dagen? Meer weten: kijk hier

Dit is mijn keuze:

1. Bomen Planten: Het gebruik van bomen om steden te koelen en de behoefte aan airconditioning te verminderen, zou Earth Overshoot Day met 0,9 dagen

2. Stoppen met vliegreizen voor toeristische doeleinden verplaatst de Earth Overshoot Day met 1 dag

3. Gebruik huishoudelijke drogers met 75% verminderen. Zo verplaatst de Earth Overshoot Day met 1,3 dagen.

4. Het vervangen van 75% van de zakenreizen door videoconferenties verplaatst Earth Overshoot Day met 0,8 dagen

5. Het bedekken van de helft van ons huis dak met groene verschuift de Earth Overshoot Day met 1,6 dag.

6. Maximale toepassing zonne-energie verplaatst de datum van Earth Overshoot Day 5 dagen.

Kleine som: #movethedate 10,6

Nog niet overtuigd? Denk dan eens aan de hoge energieprijzen en oorlog die ons motiveert van het Russische gas af te gaan!

Daar zou zelfs mijn vader voor in beweging komen om te bezuinigen op zijn luxe apparaten, die destijds het teken van vooruitgang waren.

Leave a Reply