Skip to main content
Duurzaamheid

Ga jij ook sprinkhanen eten?

By mei 19, 2022No Comments

De zesjarige Salimata houdt mij een bakje geroosterde sprinkhanen voor en ik twijfel….. Mijn vragende blik doet haar even in het bakje graaien, lachend ontdoet ze het beestje van zijn vleugels om het dan op te eten!

Deze herinnering komt in mij op als we het over Sustainable Development Goal 2 hebben, GEEN HONGER. Een onderdeel van de Groene Bedrijfsuitjes waarin we met de SDG game zoeken naar slimme toepassingen,

Net als veel van mijn studiegenoten had ik de ambitie om me te gaan werken in de ontwikkelingssamenwerking. Ik ging naar Burkina Faso (West Afrika) om te zien wat dat inhoudt. Dit bleek een “life changing experience” want ik heb daar geleerd de wereld vanuit een Afrikaanse perspectief te bekijken. Vele avonden werden besteed aan gesprekken over de dumpprijzen van plofkippen, hoge energieprijzen en dure Nederlandse (!) katoenen stoffen. Droevig werd besproken dat de export boontjes aan het leger gegeven waren door gebrekkige transportcontracten met Ivoorkust. Ook bleek dat door de China aangelegde natte rijstverbouw de streek deed verdrogen. We verbleven niet in een fancy hotel, maar huurde een “maison”

op de binnenplaats bij de Afrikaanse familie van Salimata, die mij sprinkhanen had leren eten. Ik begreep dat de verandering om naar een eerlijkere verdeling van voedsel te komen in Nederland moest worden bewerkstelligd.

De vraag is nu wat kunnen wij hier bijdragen aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem?

Is het eten van insecten een deel van de oplossing? Sprinkhanen, meelwormen en krekels zijn extreem eiwitrijk. Het Sport- en voedingcentrum stelt dat de voedingswaarde per 100 gram sprinkhanen gelijk is aan die van vis, kip, rund of varkensvlees. Ook zitten sprinkhanen vol met essentiële vitaminen, mineralen, gezonde vetten en antioxidanten.

Voor het milieu zou het een enorme vooruitgang zijn als vlees vervangen kan worden door insecten. De productie, zoals die nu gevoerd wordt door de zogenaamde Insecten kwekerijen als De Krekerij is veel minder milieu belastend. Een aantal vooruitstrevende agrarische ondernemers is overgestapt op insectenkweek en stelt vast dat voor 1kg sprinkhanen 90% minder land en 99% minder water nodig is dan voor één kilo rundvlees. Grote kansen voor de vervuilende landbouw ziet de Vereniging van Nederlandse Insecten Kwekers VENIK LTD.

SDG2

Tijdens een Groen Bedrijfsuitje kijken we naar de toepassing van SDG 2. De SDG game geeft je ideeën en handvatten om als team te verduurzamen. Je kan nu de Winterwandeling met SDG-game boeken op degroenereis Wij zorgen voor een lekkere insecten snack van Nukuhiva – Fair fashion concept by Floortje Dessing, die op haar reizen ook leerde dat er oplossingen zijn!

Leave a Reply